Započete aktivnosti na daljoj harmonizaciji nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u vezi sa radnim dozvolama

U okviru tvining projekta „Podrška jačanju upravljanja migracijama i sistema azila u Srbiji“, koji finansira Evropska unija (EU), predstavnici relevantnih srpskih institucija i država članica EU započeli su aktivnosti na daljem usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u vezi sa radnim dozvolama.

U okviru prve komponente projekta, čiji je cilj procena i dalje prilagođavanje važećeg zakonodavstva Republike Srbije sa direktno primenjivim zakonodavstom EU, planirane su tri misije. Zbog uvedenih mera i preporuka povezanih sa bolešću Covid-19, prve dve misije realizovane su preko interneta u periodu od 10.-13. novembra 2020. i 19.-22. januara 2021. godine.

Stručnjaci iz država članica EU zajedno sa stručnjacima nadležnih institucija Republike Srbije započeli su izradu nacrta dokumenta, koji procenjuje kako zakonodavstvo tako i sprovođenje, radi daljeg usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u oblasti radnih dozvola. Tokom prve dve misije, radna grupa je pripremila određeni broj nacrta predloga odredaba koje usklađuju srpske zakone sa Direktivom EU 2011/98/EU (1) (direktiva o jedinstvenoj dozvoli) i Uredbom Saveta 1030/2002 (2) o utvrđivanju jedinstvenog formata za boravišnu dozvolu. Radna grupa nastaviće aktivnosti tokom marta 2021. godine.



Last updated: 18. April 2024. 16:29