Poglavlje 12: predlozi podzakonskih akata u oblasti proizvodnje hrane i hrane za posebne grupe

Predlog novog pravnog okvira Republike Srbije u području pomoćnih supstanci u proizvodnji hrane, hrane za posebne grupe i hrane sa izmenjenim hranljivim sastavom izrađen je u okviru podške koju je PLAC III projekat pružio nadležnom Ministarstvu zdravlja.

 Projektna podrška odnosila se na transpoziciju i implementaciju propisa Evropske unije u toj oblasti koja potpada pod pregovaračko poglavlje 12. Relevantno EU zakonodavstvo sastoji se od šest uredbi i tri direktive, kojima se detaljno uređuje oblast.

Podzakonski akti kojima će se omogućiti harmonizacija sa pravnim tekovinama EU predstavljeni su na radionici održanoj 19. maja 2021. godine. Projektni ekspert Bojan Vidović rekao je da pravna analiza usklađenosti srpskog zakonodavstva sa propisima EU pokazuje da je postojeći pravni okvir u velikoj meri dobra osnova za dalje usklađivanje, posebno Zakon o bezbednosti hrane i pravilnici koji proističu iz njega. Dalje usklađivanje vršiće se kroz podzakonske propise, rekao je on. Vidović je preneo iskustva Hrvatske rekavši da Evropska komisija i nakon prijema zemlje u članstvo preispituje nacionalno zakonodavstvo da vidi kako se primenjuju propisi Unije.

On je istakao da je važno doneti višegodišnji plan službenih kontrola, a za neke kategorije hrane i godišnji plan kontrola, što je propisano novom Uredbom 2017/625 o službenim kontrolama. Monitoring stavljanja na tržište određenih kategorija hrane je koristan alat u planiranju i izvođenju kontrola.

Projektna ekspertkinja Tatjana Stamatović predstavila je predlog novog pravnog okvira Republike Srbije u oblasti – predloge tri pravilnika koji su izrađeni u okviru PLAC III projektne podrške a kojima će se omogućiti usklađivanje sa pravnim tekovinama EU. To su predlozi Pravilnika o hrani za specifične populacione grupe, Pravilnik o  hrani sa izmenjenim nutritivnim sastavom i Pravilnik o pomoćnim sredstvima u proizvodnji hrane.

Na radionici je predstavljen i nacrt Vodiča za proizvodnju hrane bez glutena. Predstavnica Ministarstva zdravlja Mirjana Veljković rekla je da će se na tu oblast posebno obratiti pažnja jer Ministarstvo sarađuje sa Udruženjem za celijakiju koje upozorava na postojeće nepravilnosti. Osim predstavnika Minisarstva zdravlja, na radionici su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za javno zdravlje Srbije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Privredne komore Srbije, Udruženja Srbije za celijakiju i kompanija – proizvođača hrane.


Last updated: 28. Mart 2024. 16:30