Evropska unija donirala 500 paketa stanovnicima romskih podstandardnih naselja

Evropska unija donirala je 23. maja 2020. godine 500 prehrambeno/higijenskih paketa ugroženim stanovnicima romskih podstandardnih naselja u Beogradu. Aktivnost je realizovana u sklopu Programa “Podrška EU inkluzija Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluzija Roma”, koji finansira Evropska unija, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Neposrednu distribuciju pomoći izvršiće Gradska opština Surčin koja je dobila 300 paketa, dok će Centar za integraciju mladih organizovati raspodelu 200 paketa.

Prilikom primopredaje paketa, Stevan Šuša, predsednik GO Surčin zahvalio se Evropskoj uniji na donaciji i istakao da je ovakva vrsta pomoći značajna za prevazilaženje teške situacije u kojoj su se našli stanovnici romskih naselja koji žive na teritoriji GO Surčin.

Ispred SKGO, Natalija Matunović Milošević, menadžerka Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, istakla je značaj podrške Evropske unije u procesu integracije romske populacije u Srbiji. Ona je izjavila da su i paketi pomoći deo tih napora i mada ne velike vrednosti, oni dolaze u pravom trenutku jer su naši romski sugrađani posebno pogođeni vanrednom situacijom.

Predaja paketa Centru za integraciju mladih izvršena je u Svratištu za decu na Zvezdari, a Gaši Senada iz romskog naselja Mali Leskovac sa Karaburme prilikom prijema paketa izjavila je da pomoć mnogo znači za njenu šestočlanu porodicu jer sadrži prehrambene artikle i sredstva za higijenu.

Emir Kadrijević iz romskog naselja u ulici Vuka Vrčevića, zahvalio se Evropskoj uniji na doniranim paketima, ali i na kontinuiranoj podršci koju pruža Svratištu za decu. On je posebno istakao zadovoljstvo jer je imao priliku da učestvuje u distribuciji pomoći stanovnicima iz njegovog, ali i drugih romskih naselja. Izjavio je da njegovi sunarodnici nisu krili zadovoljstvo zbog dobijene pomoći jer su se našli u veoma teškoj situaciji izazvanoj korona virusom.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32