Održana radionica o korporativnim tematskim obveznicama

Beograd, 01. februar 2024 – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo finansija Republike Srbije održali su u Beogradu radionicu o izdavanju korporativnih tematskih obveznica u Republici Srbiji. Radionici je prisustvovalo više od 80 predstavnika kompanija i banaka, uživo i onlajn.

Radionicu je otvorio Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, koji je istakao važnost uključivanja privatnog sektora u ostvarenje ciljeva održivog razvoja. „Ostvarenje ciljeva održivog razvoja je moguće, pod uslovom da se u njihovo finansiranje osim javnih finansija uključi i deo privatnih. Za to postoji osnov, jer je održivi razvoj dobar i za biznis i za društvo“, rekao je.   

„Razvoj tržišta kapitala u Srbiji je prioritet, kako preko 95% finansiranja u Srbiji ide kroz banke. Korporativne tematske obveznice jedan su od instrumenata koji će ga učiniti raznovrsnijim“, rekao je Ognjen Popović iz Ministarstva finansija. Kako bi ovo tržište zaživelo, Ministarstvo finansija ove godine pokrenulo je program podrške za kompanije koje su zainteresovane da izdaju korporativne tematske obveznice. Kroz ovaj program, Ministarstvo će finansirati sve troškove izdavanja ovih obveznica umesto kompanija i pružiti im pravnu podršku u celokupnom procesu. Ove obveznice će omogućiti kompanijama da se povoljno zaduže, ali i povoljno uticati na reputaciju kompanija. 

Met Dipenbruk, stručnjak iz Inicijative za klimatske obveznice (Climate Bonds Initiative - CBI) na radionici je objasnio šta su korporativne tematske obveznice, koji su uobičajeni oblici i prednosti tematskih obveznica i kakav je proces njihovog izdavanja. Radionica se dalje fokusirala na zelene obveznice: tržište, propise i njihovu ulogu. 

Zelene obveznice se koriste za ulaganje u kompanije ili projekte koji doprinose očuvanju životne sredine, prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove i ublažavanju njihovog uticaja. 

Vlada Republike Srbije je 2021. godine emitovala prvu državnu zelenu obveznicu u iznosu od milijardu evra na međunarodnom tržištu, nakon što je usvojila Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica. Prema ovom dokumentu, prihodi od zelenih obveznica koristiće se za ubrzavanje sprovođenja Zelene agende u Srbiji, putem ulaganja u saobraćajnu mrežu, kanalizaciju, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, smanjenje zagađenja, energetsku efikasnost i prelazak na obnovljive izvore energije. Sedmogodišnje hartije od vrednosti koje dospevaju 23. septembra 2028. imaju stopu pronosa od 1% godišnje. 

Radionica o korporativnim tematskim obveznicama je organizovana u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Last updated: 26. April 2024. 13:43