Energetika

Projekata u toku: 8
Završenih projekata: 0

O sektoru

Energetika je tradicionalno najznačajniji sektor delovanja Evropske unije, jer ima značajne uticaje na sve druge sektore privrede i društva u Evropi. Evropski propisi u oblasti energetike pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište električne energije i gasa, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, bezbednost naftinih zaliha, nuklearnu energiju i bezbednost. Smanjenje emisije CO2, veća upotreba obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti spadaju u glavne ciljeve energetske politike EU.

Time se smanjuje zavisnost EU od uvoza fosilnih goriva (posebno nafte i gasa), s obzirom da je EU jedan od najvećih potrošača energije na svetu gde uvozna zavisnost EU iznosi negde oko 53% ukupnih energetskih potreba. Projekti EU vezani uz energetiku u Srbiji obezbeđuju sigurnost snabdevanja energijom, podstiču liberalizaciju tržišta i investicije u energetsku infrastrukturu, unapređuju zaštitu životne sredine i omogućavaju efikasnu trgovinu energijom na tržištima unutar Evrope.  


Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo finansija
  • Ministarstvo rudarstva i energetike
  • Ministarstvo zaštite životne sredine
  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima
  • Agencija za energetiku

Podrška Evropske unije energetici u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2007. do danas. Energetika je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u oblasti energetike smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korištenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

U Srbiji projekti iz ove oblasti obezbeđuju stabilno snabdevanje energijom uz očuvanje životne sredine, podstiču liberalizaciju tržišta i investicije.

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.

EU institucije/tela

Generalni direktorat za energetiku (DG ENER)

Generalni direktorat za energetiku (DG ENER)

Evropska energetska unija

Evropska energetska unija

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA)

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA)

Last updated: 19. Oktobar 2021. 18:09