Učenici romske nacionalnosti dobili savremena nastavna sredstva

U okviru projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“, grad Subotica uručio je 3. septembra 2020. godine projektore i interaktivne table za pet osnovnih škola i Edukativni centar Roma. Savremena nastavna sredstva dobile su škole Matko Vuković, Sečenji Ištvan, Đuro Salaj, Hunjadi Janoš i Vuk Karadžić, u kojima nastavu pohađa veliki broj đaka romske nacionalnosti.

„Projekat se realizuje u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a finansira Evropska unija sa 60 hiljada evra“, Izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite. On je izjavio da će pored ove donacije u opremi, biti realizovan i niz radionica za profesore i decu u mesnim zajednicama sa romskom populacijom, da je pripremljen časopis „Mozaik“, kao i „Vodič za multikulturalizam“ koji je namenjen školama.

„Projekat je rezultat rada Saveta za unapređenje položaja Roma formiranog 2016. godine, od tada smo usvojili „LAP za unapređenje položaja Roma do 2021“, formirali mobilni tim i dobili podršku Saveta Evrope u programu „Romacted“. Grad će i u narednom periodu pružiti snažnu podršku romskoj zajednici na polju obrazovanja, kulture, ali i socijalne i zdravstvene zaštite“, dodao je Đukanović.

Grad Subotica na ovom projektu sarađuje i sa Edukativnim centrom Roma, kome su takođe uručeni projektor, tabla i laptop, kako bi se unapredila saradnja sa civilnim sektorom.

Foto: Subotica.com / Dejan Malagurski

Last updated: 24. April 2024. 15:31