Završena kampanja „Obrazovanje je važno“

Prva nacionalna promotivna kampanja pod sloganom Obrazovanje je važno uspešno je završena u drugoj polovini decembra 2020. Cilj ove promotivne i medijske kampanje, koju je pokrenula Delegacija Evropske unije u Srbiji, bio je informisanje javnosti u Srbiji o modernizaciji i unapređenjima u sektoru obrazovanja koja su rezultat značajnih ulaganja EU u prethodnih 15 godina. Širom Srbije, u više od 30 gradova, na bilbordima, stajalištima gradskog prevoza i u gradskom prevozu, tokom novembra i decembra predstavljeni su ključni rezultati podrške EU sektoru obrazovanja u Srbiji.


Pomoć EU realizovana je kroz brojne projekte i programe u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa kojim će EU nastaviti da radi na reformi sektora obrazovanja. 

Tokom trajanja kampanje prikazivani su igrani skečevi o svakodnevnim situacijama koje školovanje čine važnim i zanimljivim. U ulogama profesora su poznati glumci – Ivan Bosiljčić, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, a ulogu jednog od učenika odigrao je popularni jutjuber Andrija Jović (Andrija Jo). Skečevi su emitovani u pauzama između onlajn časova na RTS u okviru programa “Moja škola”, a na Radio-televiziji Vojvodina su emitovani i na jezicima nacionalnih manjina. Video sadržaj iz kampanje dostupan je na RTS platformi „RTS Planeta“.

Rezultati saradnje EU i Srbije predstavljeni su i kroz uspešne priče o vrtićima, osnovnim, srednjim stručnim školama, fakultetima. Ove priče bile su tokom kampanje objavljene na najčitanijim portalima i društvenim mrežama. I nakon završetka aktivnosti, sadržaj kampanje biće dostupan na web portalu www.euzatebe.rs/obrazovanje

Na društvenim mrežama EU u Srbiji tokom januara 2021. biće promovisani dečiji radovi koji su tokom kampanje stizali iz predškolskih ustanova koje učestvuju u SUPER projektu, jednom od projekata kojim EU pomaže reformu predškolstva.

Prema prvim rezultatima istraživanja javnog mnenja, kampanja je postigla glavni cilj. Podignuta je svest javnosti i interesovanje mlade populacije za aktivnosti EU u reformi obrazovanja. 

Kampanja je realizovana u online formatu usled epidemiološke situacije. COVID-19 izazvao je velike promene u obrazovanju, pogodivši čitave generacije učenika za koje se nastava odvijala na daljinu.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.

Last updated: 19. April 2024. 13:26