Uspešna saradnja sa lokalnim vlastima u pripremi projektno-tehničke dokumentacije za romska podstandardna naselja

Pored projektno-tehničke dokumentacije, lokalne samouprave će dobiti i podršku u uspostavljanju sistema za odabir i preseljenje romskih porodica iz naselja u kojima trenutno žive i njihovoj pripremi za promenu načina stanovanja

Iako je izrada tehničke dokumentacije zahtevan i dugotrajan proces, projektni tim sa uspehom nastavlja saradnju sa odabranih 14 lokalnih samouprava, sa ciljem unapređenja uslova života Roma u ovim sredinama. Projekat u ovom trenutku pruža podršku Novom Sadu, Vršcu, Somboru, Subotici, Smederevskoj Palanci, Smederevu, Lebanu, Odžacima, Kostolcu, Loznici, Trsteniku, Beočinu, Novom Pazaru i Boljevcu.

Tokom radnih poseta lokalnim samouprava u proteklom periodu, prepoznajući obim podrške koju projekat pruža, gradovi i opštine pokazali su punu spremnost za saradnju sa projektnim timom, a ona se, između ostalog, ogleda i u dostavljanju i pribavljanju planske dokumentacije, katastarsko-topografskih podloga i geotehničkih elaborata.

Podrška u izradi planske i urbanističko-tehničke dokumentacije odnosi se na stvaranje preduslova za izradu stambenih i infrastrukturnih projekata u podstandardnim romskim naseljima. Tehnička dokumentacija koja će nastati kao rezultat projektnih aktivnosti predstavlja osnovu za izgradnju stanova u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja, izgradnju ulica, vodovoda, fekalne i kišne kanalizacije i instalaciju javne rasvete. Tako je, na primer, u Odžacima razmatrana mogućnost izgradnje novog objekta u Laliću, na mestu na kojem se danas nalazi predratni objekat. U prizemlju nove stambene zgrade planiran je društveni centar. Ovakav pristup rešavanju stambenih problema Roma, pored obezbeđivanja osnovih uslova života, doprinosi integraciji Romkinja i Roma u lokalne zajednice i omogućuje lakši pristup javnim uslugama, pre svega u oblasti obrazovanja. Faze projektno-tehničke dokumentacije koje će biti pripremljene u okviru projekta čine idejna rešenja, idejni projekti, projekti za građevinsku dozvolu i projekti za izvođenje.

Pored pripreme projektno-tehničke dokumentacije, u okviru projekta, gradovima i opštinama će biti pružena podrška i u uspostavljanju sistema za odabir i preseljenje romskih porodica iz naselja u kojima trenutno žive, njihovoj pripremi za promenu načina stanovanja i podrška inkluziji na novoj lokaciji, kroz obuke, mentorsku podršku i razmenu iskustava sa drugim gradovima i opštinama. 

Gradovi i opštine su pokazali punu spremnost da dostave podatke o svim podstandardnim romskim naseljima za unos u nacionalnu GIS bazu podataka o podstandardnim romskim naseljima. Ova baza podataka predstavlja neophodan preduslov za efikasno i efektivno donošenje investiciono-akcionih odluka od strane resornog ministarstva u pravcu unapređenja položaja romske zajednice u Srbiji.

Last updated: 26. April 2024. 13:43