Transpozicija uredbi o smanjenju akrilamida u hrani

Podzakonski akti u oblasti smanjenja akrilamida u hrani kojima će se omogućiti usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti izrađeni su uz podršku PLAC III projekta i predstavljeni 26. aprila 2021. godine na radionici za predstavnike korisničkih institucija.

 Projekat je pružio podršku nadležnom Ministarstvu poljoprivrede u pripremi za primenu propisa usaglašenih sa pravnim tekovinama EU koji se odnose na smanjenje količine akrilamida kao hemijski štetne i potencijalno kancerogene supstance u hrani, što je deo pregovaračkog poglavlja 12. Radionica je  bila završni deo projektne podrške i na njoj su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inspekcijskih službi Ministarstva zdravlja, Privredne komore Srbije (PKS), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i predstavnici prehrambene industrije.

Projektni ekspert Rejmond O Rurk predstavio je važeće direktive EU, kao i kako se u Uniji razvijalo zakonodavstvo o akrilamidu, koji se najčešće nalazi u proizvodima od krompira, žitaricama, tostu i drugoj hrani bogatoj skrobom koja se obrađuje prženjem i pečenjem. Osnovni pristup zakonodavstva je primena mera za smanjenje količine akrilamida u hrani, uz preporučene referentne vrednosti koje proizvođači i subjekti u poslovanju sa hranom treba da se trude da postignu.

PLAC III projekat je radio na transpoziciji Uredbe 2158/2017 o akrilamidu i Uredbe 315/93 koja se odnosi na kontaminante u hrani. Kroz Pravilnik o koncentracijama određenih kontaminanata u hrani je transponovana Uredba o akrilamidu i on pokriva sve tipove hrane osim one za decu, bebe i posebne vrste hrane. Odlučili smo da u pravilnik koji se odnosi na posebne vrste hrane stavimo četiri člana koji se odnose na akrilamid, rekao je O Rurk.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Mirjana Veljković rekla je da je izrada pravilnika za posebne vrste hrane u toku i da će sadržati predloge PLAC projekta. Predstavnica PKS-a Saška Biorčević rekla je da je PKS izradio vodič o akrilamidu koji sadrži zakonodavstvo EU, kako bi privrednici bili u toku  sa propisima.

Projektna ekspetkinja Jelena Vračar Filipović predstavila je nacrt Procedura za kontrolu hrane rizične za stvaranje akrilamida kao i nacrt Vodiča za sprovođenje za subjekte u poslovanju hranom. Vodič se odnosi na sve subjekte u poslovanju, od proizvodnje do maloprodaje hrane. U Vodiču je prevedena i prikazana i brošura Evropske organizacije za hranu i piće kao dobar i detaljan pregled o akrilamidu, rekla je ona.


Last updated: 26. April 2024. 13:43