Studijska poseta finskom Institutu za zdravlje i socijalnu zaštitu

Studijska poseta daje neprocenjivu priliku da se uroni u novu sredinu i omogućava direktan pristup različitim praksama, metodologijama i kulturnim aspektima. Ovo praktično iskustvo podstiče usvajanje znanja na način koji tradicionalno okruženje učionice ne može da pruži. Učesnici studijske posete stiču širu perspektivu o svojoj struci i otkrivaju različite pristupe i rešenja koja potom mogu da prilagode u sopstvenom stručnom kontekstu. Ovakve posete ne samo da proširuju shvatanja učesnika, već takođe neguju profesionalnu saradnju i umrežavanje.

U večenjim časovima 3. marta 2024. godine, tim od 8 stručnjaka iz oblasti epidemiologije, mikrobiologije i informacionih tehnologija Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ stigao je u Helsinki (Finska) zarad sedmodnevne studijske posete koju je organizovao finski Institut za zdravlje i socijalnu zaštitu (THL). Studijska poseta organizovana je u okviru tvining projekta „Jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora za nadzor nad zaraznim bolestima u Srbiji“ koji finansira EU.

Program studijske posete pažljivo je osmišljen kako bi se odgovorilo na očekivanja i zahteve korisnika projekta u oblasti nadzora nad zaraznim bolestima. Program se sastojao od dva potprograma, tako da su epidemiolozi i IT stručnjaci imali svoj program predavanja i diskusija, dok su mikrobiolozi blisko sarađivali sa kolegama iz THL-a u prostorijama mikrobiološke laboratorije.

Tokom studijske posete učesnici su stekli uvid u sistem nadzora nad zarazim bolestima Finske, nacionalni registar zaraznih bolesti i laboratorijski informacioni sistem THL-a, sa fokusom na alate i metode integrisanja podataka i prikupljanja elektronskih podataka. Prezentacije predstavnika THL-a obuhvatile su detaljne informacije o svakodnevnom procesu rada u THL-u, saradnji između epidemiologa i mikrobiologa i komunikaciji sa različitim stručnjacima iz oblasti zdravstva i informacionih tehnologija. Učesnici su takođe posetili regionalnu dijagnostičku laboratoriju i epidemiološke jedinice, prisustvovali redovnom sastanku između THL-a i Uprave za bezbednost hrane i proučavali studije slučajeva istraživanja epidemije i procene sistema nadzora nad zaraznim bolestima.

Deo programa za oblast mikrobiologije bio je usmeren na praktična iskustva sekvenciranja celog genoma (Whole Genome Sequencing – WGS). Zajedno sa kolegama iz THL-a, mikrobiolozi iz Batuta prošli su sve faze procedure sekvenciranja u trajanju od nekoliko dana. Takođe je predstavljen sistem upravljanja uzorcima THL-a. Učesnici su saznali kako THL koristi bioinformatiku u nadzoru nad zaraznim bolestima i epidemiološkim istraživanjima.

Prema rečima učesnika, pored učenja, studijska poseta im je omogućila da naprave poređenja i da prodiskutuju o tome šta u Srbiji dobro napreduje, a koje bi nedostatke i pitanja trebalo postaviti kao prioritet. Takođe su imali priliku da razmotre koje prakse bi se mogle prilagoditi, koji mehanizmi i kontrole bi se mogli uvesti i koji bi se procesi mogli započeti kako bi se osiguralo da nacionalni nadzor nad zaraznim bolestima funkcioniše besprekorno i da služi širem cilju unapređenja javnog zdravlja.

Last updated: 26. April 2024. 13:43