PODRŠKA NAJSLABIJIMA DA NASTAVE POSLOVANJE I POSLE KRIZE

    I pre početka pandemije COVID19, nova globalna ekonomska kriza bila je tema o kojoj se sve glasnije govorilo. Sada ona više ne predstavlja potencijalnu opasnost, već izvesnost za koju niko ne može da predvidi kakve će biti njene posledice i kakvu će lavinu lančanih reakcija izazvati. Izvesno je takođe da ni jedan segment privrede neće biti pošteđen, a najviše strahuju oni najmanji i najslabiji, kao i oni koji su tek zakoračili u svet biznisa.

    To se pre svega odnosi na stratape, preduzetnike i male kompanije koje ili još zavise od spoljnih izvora finansiranja ili nemaju nikakve finansijke rezerve da bi izdržale krizne situacije. Prema istraživanju inicijative „Digitalna Srbija“ 46 odsto domaćih startapa prepoznaje negativan uticaj pandemije na svoje poslovanje, dok 38 odsto još ne zna kakav će uticaj biti. Ipak, ima i onih koji veruju da pandemija neće negativno uticati na njihove prihode ili da će ostvariti rast. Ono što ipak budi nadu jeste brzina i moć prilagodljivosti na novonastale okolnosti koju su pokazale mnoge male firme i preduzetnici. Digitalizacija poslovanja, dostava robe do vrata kao uobičajena ponuda samo se neki od načina borbe za opstanak u doba pandemije.

    Brzom reakcijom u vreme krize u Srbiji se mogu pohvaliti i biznis inkubatori i njihovi stanari, koji su se priključili grupi Vizionari Srbije i na 3D štampačima, od kojih su neki nabavljeni uz podršku Evropske unije, počeli da proizvode vizire za zdravstvene radnike i iznedrili još nekoliko inovativnih ideja za borbu protiv ove i sličnih pandemija u budućnosti. Biznis inkubatori, kao mesto u kome ’rastu’ startapi, preduzetnici i frilenseri, trude se da u vremenu krize pruže još veću podršku svojim stanarima i pomognu njihov opstanak.

    Nije izostao ni adekvatna reakcija Evropske unije, kroz EUBID projekat, pa stanari biznis inkubatora od samog početka pandemije putem onlajn obuka, kroz vebinare, dobijaju informacije, savete i konkretne ideje na koji način da održe poslovanje. Džemil Dupljak bavi se razvojem softvera u oblsti informacionih sistema, a istovremeno je i projektni menadžer IT inkubatora iz Novog Pazara.

    „EUBID projekat prepoznao je u našem inkubatoru značajan potencijal za razvoj startapova i preduzetnika u Sandžaku i zbog toga dobijamo veliku podršku. Projekat je organizovao seriju vebinara na različite teme, veoma korisne za nas, mlade preduzetnike koji tek ulazimo u svet biznisa“, kaže Džemil.

    Uz pomoć EUBID eksperata Centar NIT, kao i brojni drugi inkubatori, već nekoliko meseci rade na unapređenju usluga koje pružaju stanarima. Cilj projekta, kroz koji Evropska unija sa 1.5 miliona evra pomaže biznis inkubatorima, startapima, preduzetnicima i malim kompanijama u Srbiji jeste da ekosistem poslovne inkubacije podigne na nivo koji će ne samo pružati podršku, već i omogućiti napredak svima koji počinju poslovanje iz inkubatora.

Last updated: 18. April 2024. 12:54