Održana prva konferencija o Programu zaštite vazduha u Srbiji sa Akcionim planom

Prva konferencija o izradi Nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom održana je danas. Program se trenutno izrađuje uz podršku Evropske unije u okviru projekat “EU za bolju životnu sredinu–  Razvoj okvira za usklađivanje sa zakonodavstvom EU u oblasti vazduha, hemikalija i horizontalnih pitanja”.

Otvarajući konferenciju, Aleksandra Imširagić Đurić, pomoćnica Ministra u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, naglasila je da je cilj da se sve zainteresovane strane i građani uključe u izradu ovog važnog strateškog dokumenta.


“Ovaj strateško-planski dokument je jako važan instrument planiranja politike zaštite vazduha i poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji, a sam Projekat primenjuje veoma ozbiljan i multidisciplinarni pristup. Nacrt Programa, sa akcionim planom, pružiće i osnovu za dalji razvoj i usvajanje podzakonskih akata i nastavak prenošenja Evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite vazduha u Srbiju“, naglasila je Aleksandra Imširagić Đurić, pomoćnica Ministra u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo životne sredine uz podršku EU priprema prvi Nacionalni program zaštite vazduha. Ovaj projekat vredan je 2 miliona evra, a zasnovan je na tri stuba: 1. Smanjenje emisija zagađujućih materija (Maksimalne nacionalne emisije); 2. Poboljšanje kvaliteta vazduha (bez prekoračenja graničnih vrednosti); 3. Smanjenje uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi. Planirano je da se kroz Program urede i implementiraju konkretne mere i aktivnosti radi praćenja, kontrole, sprečavanja i smanjenja zagađenja vazduha i štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu.


Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske unije u Srbiji u uvodnom obraćanju naglasio je značaj današnjeg događaja za borbu protiv ozbiljnog pitanja zagađenja vazduha u Srbiji. “Ovaj program za kvalitet vazduha koji je pokrenulo Ministarstvo životne sredine uz podršku EU pokazuje da postoji velika potreba za solidnim studijama, naukom i rešenjima za borbu protiv zagađenja vazduha. Preporuka EU je da radimo bliže zajedno kako bismo pobedili zagađenje vazduha i preduzeli brze akcije tamo gde je najpotrebnije, istovremeno planirajući srednjoročne i dugoročne mere”, naglasio je Avinjon.

Projekat obuhvata i planiranje alternativnih opcija za rešavanje ovog važnog pitanja- uključujući opcije sa postojećim i dodatnim merama– smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, a u narednoj fazi uključuje i planiranje potrebnih finansijskih troškova za implementaciju. Takođe, predviđena je i analiza efekata opcija, poređenja opcija i izbor optimalnih rešenja.

“Želim da izrazim zahvalnost svim saradnicima na Projektu “EU za bolju životnu sredinu” na dosadašnjem trudu, posvećenosti, znanju i značajnom doprinosu koji nesebično dajete u okviru procesa izrade nacrta prvog Programa Republike Srbije za zaštitu vazduha, sa akcionim planom”, zaključila je Imširagić Đurić.

“Planiramo i jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu životne sredine za praćenje kvaliteta vazduha, uz finansijsku podršku od 3 miliona evra za obezbeđivanje novih stanicam za praćenje kvaliteta vazduha. Usvajanje EU indeksa kvaliteta vazduha (EU-AQI) koji preporučuje Evropska agencija za životnu sredinu je ključno u ovom procesu”, zaključio je Avinjon.


Svi dokumenti predstavljeni na konferenciji će od ponedeljka, 19. aprila biti dostupni na sajtu Ministarstva i sajtu projekta, gde se zainteresovane institucije, organizacije i građani pozivaju da u roku od 15 dana budu slobodni da se obrate Ministarstvu i stručnjacima sa projekat i svojim pitanjima, predlozima, sugestijama se uključe u izradu i planiranje ovog značajnog Programa.

Građani će od ponedeljka, 19. aprila, moći da pogledaju i komentarišu predstavljena rešenja na email adresu: PZV-sugestije@eas3.rs

  • Predstavljanje i trenutni status Nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom
  • Predstavljanje tipova i rezultata modelovanja zagađujućih materija u vazduhu za Srbiju 2030 (Modeli- WEM, WAM-A, WAM-B, WAM-C)
  • Model WEM- koji uključuje sve politike i mere koje su već usvojene
  • Model WAM A koji uključuje dodatne mere- potpunu primenu svih relevantnih direktiva i propisa EU koji još uvek nisu u potpunosti primenjeni
  • Model WAM B koji uključuje mere intenzivne kontrole i predviđa uvođenje, u nekim slučajevima, strogih graničnih vrednosti emisija (ELV), kao i nacionalne finansijske i fiskalne politike i mere u ključnim kategorijama izvora emisija
  • Model WAM C koji predviđa, pored prethodnih, i dodatne mere koje uključuju lokalne specifične mere (kao što su podsticaji, ograničenja i zabrane)
  • Rezultati modelovanja za Srbiju 2030: uticaj tipova modelovanja WAM A i B na poboljšanje kvaliteta vazduha


Last updated: 18. April 2024. 16:29