Modernizaciju brodske prevodnice na Đerdapu finansiraju Evropska unija i Evropska investiciona banka

Rečna plovidba uz tok Dunava biće mnogo lakša nakon radova na jednoj od prevodnica na brani Đerdap u donjem toku te reke kroz Srbiju. Projekat je vredan preko 28 miliona evra i završetak radova planiran je za jesen 2021. godine.

Novi projekat koji finansira EU obišli su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre. Brodska prevodnica Đerdap 1, koja je služila i duže od predviđenog veka od 40 godina, biće modernizovana pomoću sredstava EU u vidu bespovratne pomoći od 11,4 miliona evra. Dodatnih 17,1 miliona evra je obezbeđeno u vidu zajma od Evropske investicione banke pod povoljnim kreditnim uslovima za poreske obveznike Srbije. Realizacijom neophodnih radova, sveukupni tehnički vek obnovljene brodske prevodnice i njena funkcionalnost biće unapređeni za naredni period od 20 godina.

Projekat će podići pouzdanost infrastrukture brodske prevodnice, eliminisati i sprečiti pojavu dugih zatvaranja, skratiti ciklus prevođenja i smanjiti vreme čekanja plovila, čime će Srbija postati pouzdan partner u prekograničnom transportu duž Dunava.

„Održivi saobraćaj i pouzdan i jeftin energetski sistem predstavljaju dve glavne politike i investiciona prioriteta Evropske unije ovde u Srbiji – a sada i u svetlu nedavno najavljenog Ekonomsko-investicionog paketa EU gde povezivanje čini glavni element i nastaviće da bude pokretač za dalje ključne investicije u budućnosti. Đerdap je odličan, konkretan primer projekta povezivanja sa značajnim prekograničnim, ekonomskim i ekološkim efektima. Obnova i adaptacija brodske prevodnice će doprineti unapređenju mobilnosti na reci Dunav. Povećaće efikasnost, pouzdanost i konkurentnost vodnog puta na Dunavu“, istakao je ambasador Fabrici.

„Dunav je veoma važna reka i kao transportni i vodni, kao i energetski koridor. Moramo, ne korak po korak, moramo biti malo brži i okretatiti se pre svega održivom energetskom razvoju, zelenoj energiji, zelenoj agenda. Hidroelektrane jesu temelj te zelene agende. Verujem da ćemo zajedno sa parnerima u tome i uspeti. Za Srbiju, EU jedan od najvažnijih partnera i da je naša spoljnotrgovinska razmena najveća upravo sa zemljama EU“, navela je minsitarka Mihajlović.

„Drago mi je da je Srbija jedna od prvih zemalja van EU u koju je EIB počela da ulaže u vodni saobraćaj. Bolja plovnost duž Save i Dunava je ključna za efikasniju trgovinsku i regionalnu povezanost. Ova brodska prevodnica je važan deo naših težnji da približimo Srbiju susednim zemljama i Evropskoj uniji i da podržimo stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Projekat je deo šireg investicionog plana sa Evropskom investicionom bankom vrednog ukupno 100 miliona evra. Uslediće još mnogo projekata“, navela je Negre.

Last updated: 28. Mart 2024. 16:30