Proslava Dana Evrope

Povodom 9. maja, Dana Evrope, kao i svake godine u poslednje dve decenije, Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovaće niz događaja u 11 gradova u Srbiji. Ovaj praznik prilika je za podsećanje na Šumanovu dekalaraciju, prvi temeljni dokument u nastajanju današnje EU, uz proslavljanje evropskih vrednosti.

Građani će moći da uživaju u nizu zanimljivih aktivnosti, između ostalih, imaće pogled kroz „vrata“ u nekoliko gradova Evrope poput Amsterdama, Berlina, Beča, Brisela, Dablina, Sibinja, Ljubljane, Rima, moći će da naprave zanimljive fotografije i da vide zanimljive 3D crteže.

Takođe, predstavićemo i neke od „Priča iz Srbije“, uspešnih primera pomoći EU i preduzimljivosti građana i institucija Srbije kroz interaktivnu izložbe gde će posetioci moći da pogledaju video priče pomoću tehnologije nadograđna realnosti (AR).

Prva stanica na putu obeležavanja Dana Evrope je u Beogradu 8. maja u Skupštini grada svečanim prijemom kojem će, pored šefa Delegacije EU, ambasadora Sema Fabricija, prisustvovati državni funkcioneri i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji. Takođe, na fasadi zgrade će biti prikazana multimedijalna projekcija na temu saradnje Srbije i EU. Iste večeri, najpoznatije lokacije u Beogradu biće osvetljene u bojama Evropske unije.

Tokom maja, a povodom Dana Evrope, Delegacija EU organizovaće sledeće aktivnosti:

-Centralna proslava Dana Evrope, svečani prijem u Skupštini grada Beograda 3D ulična umetnost

– Iscrtavanje 3D slika na ulicama u Beograda, Niša i Novog Sada

- 3D mapiranje zgrada u Beogradu, Nišu i Novom Sadu Umentičke instalacije u Beogradu Nišu i Novom Sadu

- Osvetljavanje bitnih objekata u Beogradu 8.maja u večernjim satima (Brankov most, Most na Adi, Slavija, Dom Narodne skupštine, palata "Albanija", zgrada Delegacije EU u Srbiji)

- EU karavan , koji će posetiti Beograd, Niš, Novi Sad, Valjevo, Užice, Negotin, Pirot, Suboticu, Vršac, Kraljevo i Kragujevac uključuje:

- Interaktivnu izložbu na postamentima

- Punkt za štampanje majica i cegera

- Punkt za fotografisanje

- Interaktivna „vrata“ ka gradovima Evrope gde će posetioci moći da vide i komuniciraju sa umetnicima gore pomenutih gradova uživo.

Kompletan program

Last updated: 19. Oktobar 2021. 18:09