Otvorena vrata dobrog kvaliteta

Da je moderna tehnologija jedan od najznačajnijih aspekata za unapređenje proizvodnje i razvoj poslovanja ispričao nam je Aleksandar Savić, vlasnik preduzeća Roloplast iz Valjeva, koje se bavi proizvodnjom PVC stolarije. Ovo porodično preduzeće je zahvaljujući podršci Evropske unije nabavilo opremu koja će umanjiti troškove proizvodnje, unaprediti kvalitet i smanjiti troškove energije.

Aleksandar Savić sa suprugom je dugo bio zaposlen u poslovima vezanim za nabavku PVC stolarije ali je u svet preduzetništva, uz savet i pomoć prijatelja, uplovio po prvi put pre sedam godina. „Supruga i ja smo godinama želeli da pokrenemo porodični biznis pa kada smo od prijatelja dobili ponudu da otkupimo mašine, odlučili smo da počnemo sopstvenu proizvodnju PVC stolarije“, priseća se Aleksandar otvaranja preduzeća Roloplast 2014. godine. Pet godina kasnije porodica Savić saznaje za EU PRO javni poziv od prijatelja i odlučuje da konkuriše u želji da dođe do bespovratnih sredstava kojim će nabaviti dodatnu opremu u cilju razvijanja brže, lakše i kvalitetnije proizvodnje. 

„Za EU PRO javni poziv 2019. godine prijavili smo se na inicijativu našeg računovođe koji je znao da nam za unapređenje poslovanja treba dodatna, skupa oprema“, priča nam Aleksandar i nastavlja: „To je bio prvi put da smo konkurisali i zaista smo presrećni što smo baš mi dobili mogućnost da nabavimo alat za sklapanje delova prozora, testeru, usisivač, kompresor za vazduh. Zahvaljujući EU donaciji zaposlili smo čak tri nova radnika. Sada kada imamo 13 zaposlenih, možemo da odgovorimo na mnogo više ponuda. Klijenti su prezadovoljni, preporuke i pohvale stižu svakodnevno, a mi ćemo se i dalje truditi da se razvijamo u ovom pravcu.“

Preduzeće Roloplast je u domenu društveno-odgovornih aktivnosti unapredilo uslove školovanja u jednoj seoskoj školi kod Valjeva. „Naše malo za nekoga mnogo znači. Baš zato me i raduje da smo svojim doprinosom obezbedili najsavremeniju stolariju mališanima koji svakodnevno borave i uče u tom prostoru. Planiramo da pomognemo još jednoj školi u Leskovicama, kako bi deca u selu imala što bolje uslove školovanja“, zadovoljno završava svoju priču Aleksandar Savić.

Pored ovog preduzeća, Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala više od 200 malih biznisa u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta. 

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Last updated: 16. April 2024. 12:10