PREDSTAVLJANJE PRVOG NACRTA REVIDIRANOG AKCIONOG PLANA ZA POGLAVLJE 23

Prvi Nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 predstavljen je 6. Februara 2019., uz podršku Projekta, na okruglom stolu u Beogradu. Prezentaciji su prisustvovali svi relevantni predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija.

Ministar pravde Nela Kuburović ukazala je da će u narednom periodu biti prikupljeni pisani predlozi koje Ministarstvu pravde treba da dostave i nadležne institucije, ali i predstavnici civilnog sektora, koji će biti objedinjeni i zajedno sa već predviđenim revidiranim Nacrtom biti dostavljeni Briselu na ekspertizu. Kuburović je istakla da konsultativni sastanak predstavlja prvu fazu u kreiranju konačnog Nacrta revidiranog Akcionog plana, s obzirom na to da se do kraja meseca očekuje slanje tog akta Briselu, odnosno Evropskoj komisiji na mišljenje. Kuburović je ukazala da će tek nakon preporuka koje budu implementirane u revidirani Akcioni plan, Ministarstvo pravde krenuti sa organizovanjem javne rasprave u pravom smislu te reči, što znači da će biti pozvani svi nadležni da dostave svoje primedbe i mišljenja, kao i da će biti organizovani okrugli stolovi. „Ono što je najbitnije, očekuje se inkluzivnost ovog procesa. Kao što smo za sistemske zakone koje je donosilo Ministarstvo pravde imali široke javne debate i veliku inkluzivnost, to je pratilo i proces donošenja, odnosno pripreme Nacrta ustavnih amandmana. Takođe očekujemo takvu inkluzivnost kada je reč i o ovom najvažnijem strateškom dokumentu“, naglasila je Kuburović.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je tokom 2018. godine izuzetan napredak u oblasti vladavine prava vidljiv i da će implementacija svega usvojenog biti još vidljivija za građane Srbije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da je Poglavlje 23 zahtevno i da podrazumeva dugotrajan proces sprovođenja reformi.  

Last updated: 24. April 2024. 15:31