Tim Evropa pomaže Zapadnom Balkanu

Zdravstveni sektor, kao i mala i srednja preduzeća u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana dobiće pomoć Evropske unije u iznosu od 3,3 milijarde evra, od kojih će Evropska investiciona banka izdvojiti 1,7 milijardi evra. Paket pomoći namenjen je oporavku ovog regiona od posledica virusa korona, kako je krajem aprila najavljeno iz Evropske komisije.

“Zapadni Balkan je tokom pandemije COVID-19 tretiran kao privilegovani partner, i budući član. Zajedno sa Evropskom investicionom bankom isporučićemo značajan finanskijski paket, kako bismo podržali hitne potrebe i ekonomski oporavak”, rekao je komesar Evropske unije za proširenje i susedsku politiku, Oliver Varheji.

Takođe, Evropska investiciona banka (EIB) obezbediće novo finansiranje i ubrzati potpise i isplate odobrenih kredita klijentima privatnog i javnog sektora na zapadnom Balkanu, sa oko 600 miliona evra namenjenih privatnom sektoru.

“Evropska investiciona banka je zadovoljna što će doprineti Investicionom okviru za Zapadni Balkan i predstojećem planu za ekonomski i investicioni oporavak”, rekao je Verner Hojer, predsednik EIB.

Osim hitne podrške, EIB finansira projekte na Zapadnom Balkanu čija je vrednost procenjena na oko 2,3 milijarde evra, a čiji je cilj dugoročni održivi razvoj regiona.

U regionalnu ekonomiju uloženo je više od 8 milijardi evra, između 2008. i 2019. godine, što EIB Grupu čini najvećim međunarodnim zajmodavcem na Zapadnom Balkanu.

Zdravstvo

Zdravstveni sektor Zapadnog Balkana, odnosno njegova modernizacija i poboljšanje, prioritet su Evropske banke, te je razvijen protok, zasnovan na prethodnim investicijama, od kojih su mnoge primenjene uz pomoć grantova Evropske unije.

Ovo uključuje 200 miliona evra uloženih u Srbiju za podršku modernizaciji, preuređenju i proširenju kliničkih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Isto toliko novca, 200 miliona evra, uloženo je i u istraživanja i razvoj u našoj zemlji, dok je Bosna I Hercegovina od EIB za određene projekte u zdravstvu dobile 115 miliona evra.

Podrška malim i srednjim preduzećima

Mala i srednja preduzeća suočila su se sa velikim izazovima tokom pandemije virusa korona, a Evropska investiciona banka podržaće ih zajmovima, garancijama i savetodavnim uslugama. Deo ove podrške biće obezbeđen u okviru Instrumenta za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF), a koji podržava Evropska unija.

Više o solidarnosti i ulaganjima Evropske unije u srpsko zdravstvo tokom pandemije COVID-19 možete pročitati u zasebnoj vesti, a više informacija o ranijim ulaganjima možete pronaći na ovom linku.

U skladu sa politikom Evropske unije i nacionalnim prioritetima, EIB će podržati projekte koji omogućavaju prelazak regiona na ekološku proizvodnju energije, digitalizaciju, bolju povezanost, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih, zaštitu životne sredine i otpornost na prirodne katastrofe, istovremeno promovišući regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju.   

Last updated: 15. April 2021. 17:11