Komisija usvojila paket od 70 miliona evra za rani pristup vakcinama protiv COVID 19 na zapadnom Balkanu

Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za pomoć u finansiranju pristupa vakcinama protiv COVID-19 svojim partnerima sa zapadnog Balkana koje su nabavile države članice EU.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelii rekao je:

Tokom čitave pandemije EU je pokazala da zapadni Balkan tretiramo kao privilegovane partnere. U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu rano. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju društveno-ekonomskog oporavka zapadnog Balkana.

Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju. Ovaj paket omogući će zapadnom Balkanu da otkupi određeni broj vakcina od šest proizvođača, s tim što će pojedine države članice EU deliti deo svojih doza.

Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, svetsku ustanovu za osiguranje poštenog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv COVID-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su se na nju prijavili. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u dovršenju strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno davanje vakcina. EU takođe finansira projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (VHO) za pomoć u upravljanju logistikom i isporukom vakcina.

Last updated: 15. April 2021. 17:11