U cilju modernizacije zemlje, kako u uobičajenim okolnostima, tako i suočeni sa krizom u vreme vanrednog stanja, EU tim - Evropska unija, države članice EU i finansijske institucije EU, kao što je Evropski investicioni fond - su partner broj jedan Republici Srbiji.

Generalno, Evropska unija je ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije. 

Sa više od

3 milijarde evra

bespovratne pomoći u Srbiji u protekle 2 decenije, EU podržava Srbiju da postane prosperitetnija, održivija, pravednija, bezbednija i više demokratska i tako spremna da se pridruži uniji. 

EU zajedno sa Srbijom u borbi protiv virusa COVID-19.

KADA TI JE POTREBNO:

EU POMOĆ SRBIJI U VANREDNIM SITUACIJAMA

EU će se uvek odazivati pozivima Srbije u hitnim slučajevima, kao što je to činila od 2014. godine kada su poplave pogodile zemlju, štiteći stanovništvo i finansirajući rekonstrukcije škola, farmi i mehanizama za sprečavanje poplava. Danas je ponovo, kao brz odgovor na krizu Covid-19, ponudila Vladi Srbije paket podrške za hitne mere: donošenje medicinskog materijala i opreme, kao i pomoć najugroženijim delovima stanovništva.

93 miliona evra hitne podrške Srbiji u borbi protiv virusa COVID-19

ODRŽIVO PARTNERSTVO:

EU PODRŠKA ZA PROSPERITETNIJU, BEZBEDNIJU, PRAVIČNIJU, VIŠE DEMOKRATSKU I ODRŽIVIJU SRBIJU

Evropska unija najveći je donator Srbiji od 2000. godine, posebno u zdravstvenom sektoru. Više od 450 miliona evra je uloženo da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji bio jači. EU je opremila bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i zavodeza transfuziju krvi i obezbedila najveću količinu ambulantnih vozila za zdravstvene centre širom Srbije.

EU donacije i krediti za zdravstveni sistem Srbije: 450 miliona evra

ZAJEDNO SMO JAČI:

EU MEHANIZMI SOLIDARNOSTI ZA SRBIJU

U ovo vreme krize, zemlje, regioni i gradovi širom Evropske unije, pružaju ruku svojim komšijama i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija: donira se zaštitna oprema kao što su maske, vrše se prekogranični tretmani obolelih od virusa i vraćaju se građani svojim kućama. EU solidarnost tokom krize se pokazuje u najboljem svetlu. Srbija je takođe deo Mehanizma solidarnosti EU.

Tim Evropa pomaže Zapadnom Balkanu

Tim Evropa pomaže Zapadnom Balkanu

Zdravstveni sektor, kao i mala i srednja preduzeća u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana dobiće pomoć Evropske unije u iznosu od 3,3 milijarde evra,…


article.title
Last updated: 15. April 2021. 17:11